Om denna och andra världar

Om denna och andra världar

Logik för dig från A till B. Fantasin kan ta dig vart som helst. -Albert Einstein


Allods Online - nytt fantastiskt, gratis(!) MMORPG

DataspelPosted by Oskar Källner Thu, June 10, 2010 12:20:15

”Hej. Mitt namn är Oskar, och jag är en World of Warcraft spelare.”

Alla: ”Hej Oskar”

”Idag är det ett år sedan jag senast spelade Wow. Men under en period spelade jag nästan hela tiden. Nätterna bara försvann. Men till slut kom jag till insikt att jag måste sluta spela. Det fanns helt enkelt viktigare saker i livet. Men jag ska erkänna, ibland saknar jag det fortfarande.”

Samtalsledaren: ”Tack för att du delar med dig. Alla här har gått genom något liknande, och det är därför samlas idag, för att stötta varandra.”


Wow var det första mmorpg som jag riktigt fastnade för. Det var så mycket som var så snyggt, och som fungerade så bra. Fantastisk design, underbara miljöer, rolig stridsteknik, och så klart, det roligaste momentet, att gå på stora äventyr tillsammans med andra spelare. Nu är det över ett år sedan jag senast var inne på mitt Wow-konto, och även om det känns som en helt rätt prioritering, så kurrar det nu och då i mmo-tarmen.


Så härromdagen hittade jag Allods Online! Det är ett nytt gratis mmo, som faktiskt fungerar riktigt, riktigt bra! Jag har nu testkört det i några timmar och jag kan bara säga att det är extremt roligt, nästan lika roligt som Wow. Det kan ju bero på att de i princip har snott både grafisk design, menysystem, användargränssnitt, spelmotor, questsystem och stridssystem rakt av från Wow.

Det hela utspelar sig på resterna av planeten Sarnaut som efter en enorm katastrof sprängdes i bitar. Dessa kallas för ”Allods”, vilket också ger spelet dess namn. En Allod kan vara allt från några meter i omkrets till stora som kontinenter. De svävar omkring i etern (the Astral) och olika raser har börjat strida om resurserna.

Precis som i Wow har du två stridande fraktioner, på ena sidan i ”The Leauge” finns Älvor, Gibberlings (små håriga björnliknande varelser) och människor från Kania. På andra i ”The Empire” har du Orcer, Odöda och människorna från Xadagania. Man kan färdas mellan olika Allods med hjälp av stora skepp eller via teleportrar. Om man möter ett skepp från den andra sidan kan man dessutom har värsta skeppsslagen där man pucklar på varandra med kanonbatterierna. Egentligen är spelet ett ganska typiskt fantasypaket, men med en och annan scifi tvist.

Det hela ser väldigt trevligt ut, och för att vara ett gratisspel så är det helt fantastiskt! gPotato som skapat spelet har tänkt att tjäna sina pengar, inte på månadsavgifter, utan på att man som spelare kan får köpa guld och häftigare vapen med riktiga pengar. Alltså slipper man förhoppningsvis alla dessa goldfarmers som förpestade Wow. Samtidigt går det utmärkt att gå ut och questa och grinda ihop sina egna pengar och egen utrustning utan att betala ett öre.

På sätt och vis tror jag att detta är framtiden för online-gaming. Frihet att betala eller inte, beroende på vilken spelarstil man väljer.

Sedan finns det två orsaker till varför jag inte tror att detta kommer att bli lika beroendeframkallande som Wow (i alla fall inte för mig). För det första så är det som sagt gratis att spela. I Wow kände jag hela tiden pressen att jag skulle utnyttja den tid jag faktiskt betalat för, och så spelade jag mer än vad som egentligen var riktigt bra. Men när det är gratis så finns det ingen stress. För det andra så har gPotato implementerat en ”soft-cap” på hur mycket man kan vara ute och grinda en dag. Efter en viss mängd XP så blir nämligen ens karaktär trött och får bara 50% XP från quests och kills. Så då är det bara att gå och lägga sig och fortsätta en annan dag.

Supersmart tycker jag!


  • Comments(2)//varldar.kallner.com/#post79